Arçelik 2. çeyrekte zarar açıkladı

Arçelik ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı.

Arçelik’in ikinci çeyrek net satışları 101,5 milyar TL oldu. Şirketin bir önceki çeyrekteki toplam satışları 78,3 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Satışlar böylece bir önceki çeyreğe göre yüzde 23 arttı.

Şirketin satış gelirleri Whirpool işlemleri ile inorganik büyümeden olumlu, zayıflayan uluslarası talepten olumsuz etkilendi. İç pazarda tüketici talebinde normalleşme gerçekleşse de Arçelik satışlarına etkisi nötr oldu. İkinci çeyrekteki satışların yüzde 32’si, ilk 6 aydaki satışların yüzde 36’sı Türkiye’deki satışlarda elde edildi. Şirketin toplam satışları içindeki Türkiye’nin payı 2023 2. çeyreğinde yüzde 39 seviyesindeydi. Adet olarak geçen senenin aynı döneminde 32.401 beyaz eşya satışı, bu çeyrekte 32.045 adet beyaz eşya satışı olarak yüzde 1 daraldı. Beyaz eşya satışları sabit kalırken, TV satışları düştü, klima satışları arttı.

FAVÖK ise ikinci çeyrekte 4,8 milyar TL oldu. FAVÖK bu yılın ilk çeyreğinde 5,9 milyar TL olmuştu.

Arçelik’in Batı Avrupa satışlarının toplam gelirler içindeki payı yüzde 34 seviyesinde gerçekleşti. İlk 5 ayda yatay olan talep, yılın ilk 5 aylık periyodunda hem ürün bazında hem de Euro bazında yüzde 1,8’lik düşüş gösterdi. Arçelik satışlara göre rekabetçi konumunu korurken Whirlpool işlemleri ile birlikte Beko pazar lideri konumuna ulaştı.

Afrika ve Orta Doğu’dan güçlü gelir elde edilirken; Asya Pasifik kıtasında talep daraldı. 2. çeyrekte Afrika ve Orta Doğu Pazarında gelirler euro bazında yıllık yüzde 36 arttı. Orta Doğu kuvvetli büyümede liderlik gölge oldu. Whirlpool anlaşması ile satın alınan operasyonlar katkı sağladı. Euro bazında yerel satışlar ve ihracat yaklaşık olarak sırasıyla yüzde 10 ve yüzde 23 arttı. Asya-Pasifik bölgesinde ise 2.çeyrekte euro bazında satışlar, zayıflayan tüketici talebine bağlı olarak yüzde 7 azaldı.

Arçelik’in brüt kâr marjı ikinci çeyrekte yüzde 29,7 seviyesinden yüzde 27,7 seviyesine geriledi. Zorlayıcı fiyatlama ortamı, artan hammadde maliyetleri, üretim dönüşüm maliyetleri marjları kötü etkiledi.

Şirketin FAVÖK marjı ise ikinci çeyrekte yüzde 8,1’den yüzde 4,8’e geriledi. Brüt kârlardaki azalma ve artan faaliyet giderleri negatif etki yarattı.

İkinci çeyrekte şirketin Net İşletme Sermayesi/Satışlar oranı iyileşerek yüzde 22,1 olarak gerçekleşti. Net Borç/Kaldıraç oranı bu yılın 2. çeyreğinde, büyüyen net borç ve daha zayıf FAVÖK’ün de etkisiyle, 3,45 seviyesinde gerçekleşti.

ŞİRKET, 1. ÇEYREKTE AÇIKLADIĞI BEKLENTİLERİNDE REVİZYONA GİTTİ

Arçelik, 1. çeyrekte açıkladığı 2024 beklentilerinde değişikliğe giderken, 2024 yılının tamamında Türkiye’de TL cinsinden yatay büyüme beklentisi; yabancı para cinsinden büyüme beklentisini ise yüzde 2 seviyesinden yüzde 50’ye revize etti. Arçelik yatırım harcamaları için hesapladığı 300 milyon euro tutarını 350 milyon euro olarak revize etti. Şirket, Favök marjı beklentisini ise yüzde 8’den yüzde 6,5 seviyesine revize etti.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir